>

Antioxidanty - Zdravie z prírody

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Antioxidanty

Je to skupina vitamínov, minerálnych látok, enzýmov a iných látok, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred voľnými radikálmi.
Voľné radikály sú atómy alebo skupiny atómov, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek, tkanív, imunitného systému a oslabiť organizmus voči infekciám a rôznym degeneratívnym chorobám, akými sú
rakovina a srdcové choroby. Voľné radikály spôsobujú starnutie, skracovanie života. Antioxidanty voľné radikály blokujú a ničia.

Antioxidanty delíme podľa:
molekulovej hmotnosti (vysokomolekulové a nízkomolekulové)
miesta najčastejšieho výskytu (cytoplazmové a membránové)

Vysokomolekulové antioxidanty sú zastúpené najmä vo vnútrobunkovom priestore:

  • superoxiddismutáza (SOD)

  • glutatiónperoxidáza


Nízkomolekulové antioxidanty

  • vitamín C

  • vitamín E (tokoferol)

  • karotenoidy

  • koenzým Q10 (ubichión)

  • kyselina močová


Tiolové antioxidanty (antioxidanty s výskytom síry ) :

  • glutatión

  • kyselina alfa-lipoová

  • cysteín


A napokon

  • nikotínamid

  • flavonoidy


Najväčšiu antioxidačnú kapacitu má bobuľovité ovocie, ale kráľom antioxidantov je šípka a orech kráľovský. Ovocie má najvyšší antioxidačný význam, doteraz sa mylne väčší význam prikladal zelenine.

Flavonoidy

Podľa japonských výskumov najmä kvercerín, ale tiež resveratrolkatechíny tlmia uvoľňovanie histamínu. Histamín zodpovedá za začervenanie, opuch slizníc a pocit svrbenia pri alergiách.


Antioxidačná kapacita potravín - údaje publikoval v r. 2003 R.Šimončič a I.Kajaba:

Potravina

mmol/100g

orech kráľovský

20,97

slnečnica rovná

5,31

lieska

0,49

fazuľa obyčajná

0,38-1,14

sója

0,82

šošovica

0,49

hrach

0,12

pohanka

1,99

jačmeň

1,10

kukurica

0,60

ovos

0,59

raž

0,47

pšenica

0,33

ryža

0,04

ďumbier

3,76

repa obyčajná

1,98

mrkva

0,04

paprika

2,46-1,94-1,64

kapusta hlávková

2,34

brokolica-karfiol-kel

0,58-0,41-0,23

rajčiak

0,31

tekvica, fenikel, uhorka

0,08-0,07-0,05

cibuľa a cesnak

0,67 a 0,47

ruža šípová

39,48

čučoriedka

8,23

ríbezľa čierna

7,35

jahoda obyčajná

6,88

čerešňa

5,33

černica

5,07

pomaranč-citrón

1,14-1,02

mandarínka-grapefruit

0,90-0,83

jablko-banán-hruška

0,28-0,20-0,18

marhuľa

3,24

slivka

2,60

hrozno-vinič

1,45


 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky