Hlavná ponuka:
Je to skupina vitamínov, minerálnych látok, enzýmov a iných látok, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred voľnými radikálmi.
Voľné radikály sú atómy alebo skupiny atómov, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek, tkanív, imunitného systému a oslabiť organizmus voči infekciám a rôznym degeneratívnym chorobám, akými sú rakovina a srdcové choroby. Voľné radikály spôsobujú starnutie, skracovanie života. Antioxidanty voľné radikály blokujú a ničia.
Antioxidanty delíme podľa:
molekulovej hmotnosti (vysokomolekulové a nízkomolekulové)
miesta najčastejšieho výskytu (cytoplazmové a membránové)
Vysokomolekulové antioxidanty sú zastúpené najmä vo vnútrobunkovom priestore:
superoxiddismutáza (SOD)
glutatiónperoxidáza
Nízkomolekulové antioxidanty
vitamín C
vitamín E (tokoferol)
karotenoidy
koenzým Q10 (ubichión)
kyselina močová
Tiolové antioxidanty (antioxidanty s výskytom síry ) :
glutatión
kyselina alfa-lipoová
cysteín
A napokon
nikotínamid
flavonoidy
Flavonoidy
Podľa japonských výskumov najmä kvercerín, ale tiež resveratrol a katechíny tlmia uvoľňovanie histamínu. Histamín zodpovedá za začervenanie, opuch slizníc a pocit svrbenia pri alergiách.
Potravina |
mmol/100g |
orech kráľovský |
20,97 |
slnečnica rovná |
5,31 |
lieska |
0,49 |
fazuľa obyčajná |
0,38-1,14 |
sója |
0,82 |
šošovica |
0,49 |
hrach |
0,12 |
pohanka |
1,99 |
jačmeň |
1,10 |
kukurica |
0,60 |
ovos |
0,59 |
raž |
0,47 |
pšenica |
0,33 |
ryža |
0,04 |
ďumbier |
3,76 |
repa obyčajná |
1,98 |
mrkva |
0,04 |
paprika |
2,46-1,94-1,64 |
kapusta hlávková |
2,34 |
brokolica-karfiol-kel |
0,58-0,41-0,23 |
rajčiak |
0,31 |
tekvica, fenikel, uhorka |
0,08-0,07-0,05 |
cibuľa a cesnak |
0,67 a 0,47 |
ruža šípová |
39,48 |
čučoriedka |
8,23 |
ríbezľa čierna |
7,35 |
jahoda obyčajná |
6,88 |
čerešňa |
5,33 |
černica |
5,07 |
pomaranč-citrón |
1,14-1,02 |
mandarínka-grapefruit |
0,90-0,83 |
jablko-banán-hruška |
0,28-0,20-0,18 |
marhuľa |
3,24 |
slivka |
2,60 |
hrozno-vinič |
1,45 |