Dostal sa mi pod ruku recept na slaný cuketový koláč. Usmieval sa na mňa z fotky a priznám sa, dostal ma! Cukiet je tohto leta celkom dosť, tak prečo nie? Tešila som sa naň. ALE! Čo s múkou?
Prečo riešim múku? Bielu obilnú múku nejedávam už viac ako 6 rokov. Nahradila som ju celozrnnou špaldovou. Zdravšia alternatíva, odporúčam. No aj v špaldovej múke je lepok a ten som sa rozhodla obmedziť. A hľadám alternatívy. Nie nemám alergiu na lepok, ale ani netúžim získať ju. Ak máte záujem, viac o lepku sa dočítate tu >>>
A ďalším dôvodom je, že ma láka experimentovať a vymýšľať. Môj syn Peťo mal nápad - inak výborne varí a experimentuje viac ako ja ... po kom to má? :-)
Vnukol mi myšlienku vyskúšať cícer, teda cícerovú múku. Jasné, okamžite som vystrelila k internetu čo to vlastne je. Predsa len pod cícerom sa regále v obchodoch tak neprehýbajú ako pod bielou pšeničnou múkou. A teraz už viem, že je to strukovina a ľaľa, bez lepku!
Viete si predstaviť moju nedočkavosť ako to bude chutiť? A či to bude jedlé? Výsledok vidíte na obrázku.
Koláč bol vynikajúci! Nielen úžasne prevoňal celý byt, ale aj výborne chutil. Cícer chutí zvláštne, nie je tak výrazný ako špalda, ale tá chuť sa vynikajúco hodila k cukete a ďalším prísadám. A prepáč Peťko, ani som ti nenechala ochutnať, taký bol dobrý. Nabudúce vynahradím :-)
Chystám sa vydať elektronickú knižku receptov zo zdravých väčšinou zeleninových surovín. Sama sa už na ňu teším.
Chcete byť medzi prvými, ktorí sa dozvedia, že už je na svete?
nechajte mi e-mail a budem vás informovať, že je už tu!
Tak hor sa do ďalších podarených experimentov.
Ak sa vám príspevok páčil, kliknite na páči sa mi pod článkom.
Ak sa chcete podeliť s informáciami so svojimi známymi, zdieľajte ho.
Ak máte nápad, ktorý by stál za to a chceli by ste sa s ním podeliť, napíšte mi do komentárov. Váš názor ma zaujíma.
Viera Samselyová