>

Čerešne - Zdravie z prírody

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Čerešne

 
Čerešne
 

Čerešne sú druh ovocia, ktoré sa radí medzi kôstkoviny. Jedná sa o mäkký plod s kôstkou, ktorá sa nachádza uprostred plodu. Okolo nej sa nachádza sladká dužina približne bielej až ružovkastej farby obsahujúce vysoký podiel vody. Ohraničená je jedlou šupou, ktorá má červenú až tmavo červenú farbu, ak je plod zrelý. V prípade, že je plod ešte nezrelý, je plod zelený. Veľkosť plodu dosahuje 1 až 2 cm.

Dužina je tvorená viac ako 80% vody, ďalej ovocnými cukrami a je bohatým zdrojom ako minerálov tak aj vitamínov. Tmavšie druhy čerešní obsahujú veľa horčíka, železa, jódu, fosforu, zinku, vápnika, draslíka a kremíka. Z vitamínov obsahujú vo významnej miere vitamín A či betakarotén, vitamín P, vitamín C, vitamín E , vitamín B.


Čerešne majú blahodarný vplyv na ľudský organizmus, pretože pomáhajú čistiť krv, pečeň a obličky. Ich konzumácia podporuje vylučovanie tráviacich štiav a moču.  Novšie štúdie naznačujú, že ich konzumácia má blahodarný vplyv na liečenie cukrovky pomocou farbiva antokyán, ktoré v laboratórnych testoch podporovalo produkciu inzulínu, a súčasne fungujú aj ako antioxidanty. Vďaka vysokému obsahu jódu majú priaznivý vplyv na problémy so štítnou žľazou a bolesti chrbtice. Vďaka vysokému podielu vápnika sú tiež dobrým zdrojom pre rast kostí a zubov. Pomáhajú chrániť telo proti rôznym druhom zápalov, parodontóze, artritíde a dne.


Sú vhodným diétnym jedlom, pretože podporujú vylučovanie a teda sú odporúčané pre chudnutie.


Čerešne sa najčastejšie jedia surové. Mimo tento spôsob sa čerešne tiež zavárajú do kompótov, či sa mrazia pre neskoršie využitie. Dajú sa aj tepelne spracovávať na pokrmy, pre pečenie či do marmelád. Veľmi populárne sú čerešňové bublaniny. Keďže čerešne podliehajú rýchlemu kazeniu, je potreb ich rýchlo skonzumovať. Prípadné skladovanie by malo prebiehať v chladnom a tmavom prostredí a len po krátku dobu.


Podobne ako ostatné kôstkovice dochádza pri ich kontakte s vodou k rýchlemu kvaseniu, čo môže spôsobiť značne nepríjemné zažívacie problémy, a preto sa odporúča, aby sa ich konzumácia nespájala s pitím vody alebo inej tekutiny a po nejaký čas sa s pitím počkalo.


Čerešne sa využívajú aj na výrobu nealkoholických (napr. Cherry Cola, ovocné šťavy atď), aj alkoholických nápojov (pivo, likéry) a destilátov v širokom zastúpení.

Zložka (g/100g)

Obsah

Minerál (mg/100)

Obsah

Vitamín (mg/100g)

Obsah

voda

82,8

Na

1

vitamín C

11

bielkoviny

0,9

K

210

vitamín D

0

cukry

11,5

Ca

13

vitamín E

0,13

tuky

0,1

Mg

10

vitamín B6

0,05

celk. dusík

0,14

P

21

vitamín B12

0

vláknina

0,9

Fe

0,2

karotén

0,025

mastné kyseliny

stopy

Cu

0,07

thiamín

0,03

energia (kJ/100g)

203

Zn

0,1

riboflavín

0,03

cholesterol

0

Mn

0,1

niacín

0,2


Komentáre
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky