>

Čo je Aloe vera - Zdravie z prírody

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Čo je Aloe vera

Doplnky > Aloe vera


Je to rastlina, ktorá pôsobí veľmi skromne. Vzhľadom pripomína kaktus, v skutočnosti patrí do čeľade ľaliovité, teda tam, kde aj cibuľa a cesnak. Dnes je známych viac ako 300 druhov Aloe, ale iba jedna je Aloe vera (Aloe pravá) a to je Aloe vera Barbadensis Miller. Má zo všetkých Aloí pre ľudský organizmus najväčší význam. Ostatné druhy Aloe ťažia z dobrej povesti Aloe vera Barbadensis Miller, ale nemajú jej biologickú hodnotu.

Už po stáročia je Aloe vera považovaná za zázračnú rastlinu. Je nazývaná aj "rastlinou nesmrteľnosti", či "zázrakom z púšte".

Vo východných krajinách okolo Stredozemného mora ju ľudia poznali už 5 tisícročí pred Kristom. Prvá dochovaná písomná zmienka o liečivých účinkoch Aloe je na sumerskej hlinenej tabuľke z mesta Nippur, datovanej približne do roku 220 pred Kristom.  Dokonca aj Kleopatra a Nefertiti boli presvedčené o tom, že gél z Aloe vera prináša zdravie, krásu a dlhovekosť. Kryštof Kolombus ju nazýval "lekár v kvetináči".

Kde rastie?


Aloe vera pochádza pravdepodobne z Južnej Afriky. Je doma na Kube, v Mexiku (oblasť Yukatán), v Brazílii, Afrike a aj na Kanárskych ostrovoch. Je to teda všade tam, kde je veľmi horúce leto, behom ktorého takmer nezaprší, ale kde nezamŕza pôda. Aby mohla rastlina v takýchto extrémnych podmienkach prežiť, vyvinul sa u nej unikátny systém zadržiavania vody. V rastlinnej ríši je to rarita. Listy obsahujú akési "dávkovače vlhkosti", ktoré naplno nasajú vodou v priebehu 5 rokov, kedy dosiahne Aloe vera dospelosť a môže sa zberať na ďalšie spracovanie.  Dorastá do výšky 60 až 100 cm a kmeň má šírku 7 až 13 cm.

Spracovanie Aloe vera


Aby Aloe vera obsahovala čo najviac biologicky účinných látok, zberajú sa ručne listy z rastlín starých 3,5 až 4 roky. Z listu sa opatrne odreže zelená koža listu, ktorá je pre človeka toxická a má preháňavý účinok. Ostane vnútorná dužinatá časť, ktorá má rôsolovitú konzistenciu.  Táto dužina sa starostlivo lisuje a potom sa stáča do nádob. Iba tak je zaručená absolútna čistota výsledného produktu.

 
Komentáre
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky