>

Čo sú to probiotiká - Zdravie z prírody

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Čo sú to probiotiká

Doplnky > Probiotiká

Podľa definície WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) sú probiotiká živé mikroorganizmy, ktoré pri podaní v dostatočnom množstve vyvolávajú zlepšenie zdravotného stavu hostiteľa. Musia byť netoxické, bezpečné a nepatogénne.


Probiotiká sú teda malé "dobré" baktérie, ktoré osídľujú naše črevo. Ich prirodzeným zdrojom sú mliečne výrobky ako bryndza, žinčica ... ale len vtedy, ak nie sú pasterizované. To je dôvod, prečo sa v dnešných mliečnych výrobkoch už ani zďaleka nenachádza toľko probiotických baktérií ako v minulosti.

Prirodzene existuje asi 400 probiotických kultúr, ale nie všetky dokážu navzájom spolupracovať.

Tráviaca sústava

Probiotiká pôsobia v čreve, ktoré je našim najväčším imunitným orgánom. Až 70 % imunitného systému sa koncentruje v čreve. Pre naše zdravie je dôležité, aby medzi "dobrými" baktériami a tými, ktoré spôsobujú choroby, bola rovnováha. Ako sa dostanú probiotiká až do čreva?

Pozrime sa, akú cestu prejde potrava, ktorú prijmeme. Najskôr ju mechanicky spracujeme zubami a potom chemicky natrávime pomocou enzýmov obsiahnutých v slinách. Potom sa potrava dostane do žalúdka. Tu sa spracováva mechanicky a hlavne je chemicky štiepená kyselinou chlorovodíkovou, pepsínom, gastrínom...  V žalúdku je výrazne kyslé prostredie spôsobené hlavne kyselinou soľnou. Tu sa zničí väčšina baktérií. Zlých, ktoré nám škodia, ale aj tých dobrých, ktoré potrebujeme. V dvanástorníku, do ktorého sa vylučuje žlč, aby sa mohli dobre stráviť tuky, je taktiež prostredie k baktériám agresívne. Potrava ďalej putuje do čreva, kde sa látky z nej vstrebávajú do krvi. V čreve je prostredie zásadité, je to spôsobené sekrétom pankreasu.  Napokon sa nestrávené zvyšky vylúčia z tela von.

Bolo by preto vynikajúce, keby probiotické mikroorganizmy mohli prejsť bez ujmy prostredím žalúdka a dvanástorníka priamo do čreva. Pri bežnej potrave to možné nie je. Dokonca z prirodzených probiotík napríklad z jogurtu, sa do čreva dostane iba 1% z nich, čo je naozaj veľmi málo. Výskumy dokazujú, že užitím doplnkov výživy, ktoré majú dva obaly (dvojité zapúzdrenie), aby ochránili probiotické baktérie, sa dostanú až do čreva všetky a tam pôsobia oveľa dlhšie.

Komentáre
 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky