Hlavná ponuka:
Pozná ich určite každý. Malé nenápadné tmavomodré plody. Právom ich zaraďujeme medzi najzdravšie ovocie. Obsahujú:
vitamíny
minerálne látky
farbivá (antokyány)
Mimoriadne priaznivý vplyv na ľudský organizmus !!!
zvyšujú obranyschopnosť organizmu
podporujú rast detí
výborne pôsobia proti hnačkám
slúžia ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky, dny a reumatizmu
odstraňujú únavu očí a zlepšujú ostrosť zraku
uľahčujú priebeh chorôb spôsobených starnutím
významný účinok na kožu poškodenú opaľovaním
sú jedným z najlepších antioxidantov na svete
Najnovšie výskumy potvrdili významné protirakovinové účinky na ľudský organizmus.
Počas leta zjedzte aspoň 1,5 kg čerstvých plodov pre vyčistenie organizmu.
Pozrime sa na ne bližšie.
Brusnica čučoriedková (staršie: čučoriedka obyčajná, brusnica čučoriedka obyčajná; ľudovo: čučoriedka, nárečovo aj borievka; lat. Vaccinium myrtillus je poloker z čeľade vresovcovité (Ericaceae). Kvitne v máji až v júni, plody (čučoriedky) dozrievajú v auguste.
Čučoriedka obyčajná tvorí často veľmi kompaktné porasty v niektorých typoch lesov. V strednej Európe sú to predovšetkým horské smrečiny, acidofilné bory, acidofilné bučiny a niektoré typy acidofilných dúbrav. Preferuje pôdy kyslé, málo výživné, humózne a nie príliš suché.
Plody lesných čučoriedok obsahujú vyše 7% trieslovín, 20 až 30% cukru, antokyanové farbivá, myrtillin A a B, organické kyseliny - citrónovú, jablčnú, jantárovú, mliečnu, šťaveľovú a pektín, vitamíny A, B a C a látky znižujúce obsah cukru v krvi.
Sú hodnotnejšie a účinnejšie ako listy.
Pôsobia:
proti hnačkám
na regeneráciu slizníc pri krčných ochoreniach.
priaznivo pri toxoplazmóze
priaznivo na žalúdočnú stenu (predovšetkým vďaka obsahu pektínu)
vynikajúco ako kloktadlo - čučoriedková šťava zriedená vodou
proti baktériám (tieto látky sú termostabilné – neničia sa tepelným spracovaním)
Listy obsahujú fenolické látky a kyselinu oleanovú a ursolovú. Pozor však na obsah hydrochinónu, ktorý pri dlhodobom užívaní väčších množstiev (predovšetkým pri cukrovke), môže viesť k chronickej otrave. Obsah účinných látok v listoch kolíše podľa doby zberu a podmienok, kde čučoriedky rastú.
Antokyánové zložky zvané myrtilliny majú vlastnosti vitamínov P s podobnými účinkami ako vitamín A.
Spevňujú cievne steny a zlepšujú videnie v tme.
U odvaru z plodov aj čerstvého ovocia bol preukázaný účinok proti škrkavkám a mrliam.
Účinok odvaru z listov bol overený u cukrovky, pretože podporuje vylučovanie moču.
Majú dezinfekčné účinky pri zápaloch močových ciest.
Zložka (g/100g) |
Obsah |
Minerál (mg/100) |
Obsah |
Vitamín (mg/100g) |
Obsah |
voda |
81,6 |
Na |
8 |
vitamín C |
16,6 |
bielkoviny |
0,69 |
K |
71 |
vitamín E |
3,15 |
sacharidy |
11,5 |
Ca |
10 |
vitamín A |
19,8 RE |
tuky |
0,61 |
Mg |
5 |
karotén |
0,1187 |
vláknina |
4,9 |
P |
13 |
vitamín B1 |
0,03 |
energia (kJ/100g) |
178 |
Fe |
0,68 |
vitamín B2 |
0,03 |
Cu |
0,09 |
vitamín B3 |
0,34 |
||
I |
0,0839 |
vitamín B5 |
0,13 |
||
Zn |
0,11 |
vitamín B6 |
0,04 |
||
S |
14 |
vitamín B9 |
0,139 |
Zdroj: Slovenská internetová databáza výživového zloženia potravín www.pbd-online.sk