>

Čučoriedky - Zdravie z prírody

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Čučoriedky

 
 

Pozná ich určite každý. Malé nenápadné tmavomodré plody. Právom ich zaraďujeme medzi najzdravšie ovocie. Obsahujú:


  • vitamíny

  • minerálne látky

  • farbivá (antokyány)


Mimoriadne priaznivý vplyv na ľudský organizmus !!!

  • zvyšujú obranyschopnosť organizmu

  • podporujú rast detí

  • výborne pôsobia proti hnačkám

  • slúžia ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky, dny a reumatizmu

  • odstraňujú únavu očí a zlepšujú ostrosť zraku

  • uľahčujú priebeh chorôb spôsobených starnutím

  • významný účinok na kožu poškodenú opaľovaním

  • sú jedným z najlepších antioxidantov na svete


Najnovšie výskumy potvrdili významné protirakovinové účinky na ľudský organizmus.

Počas leta zjedzte aspoň 1,5 kg čerstvých plodov pre vyčistenie organizmu.

Pozrime sa na ne bližšie.

Brusnica čučoriedková  (staršie:  čučoriedka obyčajná, brusnica čučoriedka obyčajná; ľudovo:  čučoriedka, nárečovo aj  borievka; lat. Vaccinium myrtillus je poloker z čeľade  vresovcovité  (Ericaceae). Kvitne v  máji až v  júni, plody (čučoriedky) dozrievajú v auguste.

Čučoriedka obyčajná tvorí často veľmi kompaktné porasty v niektorých typoch lesov. V strednej Európe sú to predovšetkým horské smrečiny, acidofilné bory, acidofilné bučiny a niektoré typy acidofilných dúbrav. Preferuje pôdy kyslé, málo výživné, humózne a nie príliš suché.

Plody  lesných čučoriedok obsahujú vyše 7% trieslovín, 20 až 30% cukru, antokyanové farbivá, myrtillin A a B, organické kyseliny - citrónovú, jablčnú, jantárovú, mliečnu, šťaveľovú a pektín, vitamíny A, B a C a látky znižujúce obsah cukru v krvi.
Sú hodnotnejšie a účinnejšie ako listy.

Pôsobia:

  • proti hnačkám

  • na regeneráciu slizníc pri krčných ochoreniach.

  • priaznivo pri toxoplazmóze

  • priaznivo na žalúdočnú stenu (predovšetkým vďaka obsahu pektínu)

  • vynikajúco ako kloktadlo - čučoriedková šťava zriedená vodou

  • proti baktériám (tieto látky sú termostabilné neničia sa tepelným spracovaním)


Listy obsahujú fenolické látky a kyselinu oleanovú a ursolovú. Pozor však na obsah hydrochinónu, ktorý pri dlhodobom užívaní väčších množstiev (predovšetkým pri cukrovke), môže viesť k chronickej otrave. Obsah účinných látok v listoch kolíše podľa doby zberu a podmienok, kde čučoriedky rastú.
Antokyánové zložky zvané myrtilliny majú vlastnosti
vitamínov P s podobnými účinkami ako vitamín A.

Spevňujú cievne steny a zlepšujú videnie v tme.
U odvaru z plodov aj čerstvého ovocia bol preukázaný účinok proti škrkavkám a mrliam.
Účinok odvaru z listov bol overený u cukrovky, pretože podporuje vylučovanie moču.
Majú dezinfekčné účinky pri zápaloch močových ciest.


Zložka (g/100g)

Obsah

Minerál (mg/100)

Obsah

Vitamín (mg/100g)

Obsah

voda

81,6

Na

8

vitamín C

16,6

bielkoviny

0,69

K

71

vitamín E

3,15

sacharidy

11,5

Ca

10

vitamín A

19,8 RE

tuky

0,61

Mg

5

karotén

0,1187

vláknina

4,9

P

13

vitamín B1
tiamín

0,03

energia (kJ/100g)

178

Fe

0,68

vitamín B2
riboflavín

0,03

   

Cu

0,09

vitamín B3
niacín

0,34

   

I

0,0839

vitamín B5
kys. pantoténová

0,13

   

Zn

0,11

vitamín B6
pyridoxin

0,04

   

S

14

vitamín B9
kys.listová

0,139


 

Zdroj: Slovenská internetová databáza výživového zloženia potravín  www.pbd-online.sk

Komentáre
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky