>

Fytochemikálie - Zdravie z prírody

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Fytochemikálie

latky rastlinneho povodu nenahraditelne vo vyzive cloveka
Ovocie a zelenina sú pre naše telo nenahraditeľné. Pre svoju ochranu a rast si rastliny vytvárajú prírodné chemické látky - fytochemikálie. Vďaka ich účinnosti proti starnutiu a civilizačným chorobám máme šancu žiť dlhšie a zdravšie.
Patria tu karotenoidy (rastlinné farbivá), veľká skupina polyfenolov, do ktorej sú zaradené aj flavonoidy.
Nie je možné zmeniť naše stravovacie návyky cez noc. No môžeme začať postupným pridávaním nových farebných fytochemikálií do svojho súčasného jedálnička vo forme čerstvých neriedených štiav.
 
Červené
Paradajky, melón,  jahody, čerešne 
Živiny - polyfenoly a lykopén
Význam - protinádorové účinky, posilňujú organizmus proti ochoreniu srdca, sú prevenciou civilizačných chorôb

Žlté a oranžové
Pomaranče, mandarinky, mrkva, tekvica
Živiny - betakarotén
Význam - antioxidant, prospieva pokožke

Zelené    
Kiwi, avokádo, brokolica, špenát
Živiny - kyselina listová, vitamín C, katechin
Význam - tlmia únavu, zlepšujú krv 

Fialové
Hrozno, čučoriedky,  baklažán
Živiny - flavonoidy, antokyány
Význam - posilňujú zrak, antioxidanty 

Biele
Kapusta, redkvička, hruška, cibuľa, cesnak, sójové bôby
Živiny - izoflavony, antoxantin, kvercetin
Význam - antioxidanty 
 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky