>

Hrozienka - Zdravie z prírody

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Hrozienka

Hrozienka obsahujú pre ľudský organizmus množstvo cenných látok. V porovnaní s čerstvým ovocím sú hrozienka oveľa bohatším zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov (draslíka, vápnika, horčíka, fosforu, zinku, železa a bóru), rovnako tak vitamínov A, C a E. Okrem toho majú značný účiinných antioxidantov rastlinného pôvodu, schopné znížiť riziko niektorých ochorení spojených so starnutím. U hrozienok bola pomocou metódy pre stanovenie miery účinnosti antioxidantov zistená výrazne vyššia hodnota tzv. Antioxidačnej kapacity v porovnaní s pomarančami či brokolicou.
V hrozienkach bol objavený tiež inulín, ktorý predstavuje zdroj živín pre priaznivú črevnú bakteriálnu mikroflóru a vytvára tým vhodné podmienky pre zdravý rast buniek hrubého čreva, čo predstavuje účinnú prevenciu proti nádorovým ochoreniam.
Najnovšie výsledky výskumov naznačujú, že sladké a lepkavé hrozienka neškodia zubom ani ďasnám, ale naopak prospievajú ich zdraviu. V hrozienkach bolo identifikovaných päť fytochemikálií - antioxidantov rastlinného pôvodu, vrátane kyseliny oleánolovej, ktoré podľa laboratórnych testov spomaľujú a zastavujú rast dvoch druhov baktérií bežne sa vyskytujúcich v ústach: Streptococcus mutans, spôsobujúca zubný kaz a Porphyromonas gingivalis, vyvolávajúca ochorenie ďasien. Fytocheminkálie zabraňujú zachytávaniu baktérií na povrchu zubov a následnej tvorbe zubného plaku, ktorý je rizikový pre vznik zubného kazu.


 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky