>

Hrozno - Zdravie z prírody

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Hrozno

 
 

Biele, červené, čierne ...... má viacero podôb, no jeden titul - najzdravšie ovocie.

V latinčine
vitis vinifera, česky hrozny, anglicky grape, nemecky weinrebe.

Obsahuje veľké množstvo
antioxidantov, ktoré zabraňujú oxidačnému stresu a tým chránia cievy pred ich poškodením.

Pozvite svoje srdce na dve deci červeného vína!

Pitie červeného hroznového vína v rozumnej miere (2 dl denne) pomáha pri prevencii  cukrovky a obezity. Dokazuje to tzv. francúzsky paradox, ktorý hovorí o tom, že práve pite červeného vína k jedlu má na svedomí o tretinu nižší výskyt chorôb srdca u Francúzov. Za to všetko môžu vo víne a tak isto aj v čerstvom hrozne obsiahnuté antioxidanty a hlavne jeden z najsilnejších resveratrol.

Prospieva nám aj pitie
hroznovej šťavy, ktorá má viac mikronutrientov ako multivitamínové nápoje. A dokonca aj hrozienka (sušené hrozno) !

Nepovedali by ste, že všetky skupenstvá hrozna majú taký pozitívny účinok, však? Poviem pravdu, ani ja nie.
J

Čo dôležité hrozno obsahuje?

  • kyselinu listovú

  • prírodné farbivá

  • minerálne látky

  • stopové prvky

  • vitamíny

  • vlákninu (v šupkách)


Tento elixír látok má priaznivý účinok na:

  • detoxikáciu organizmu

  • zníženie  krvného tlaku

  • zlepšenie činnosti srdca

  • zníženie obsahu tuku v krvi

  • proces tvorby novej krvi, bojuje proti anémii

  • zlepšenie glukózovej tolerancie

  • jasné myslenie

  • podporu činnosti čriev

  • regeneráciu pokožky a vlasov

  • zmiernenie stavov pri žlčníkových a ľadvinových kameňoch

  • zníženie kyslosti žalúdočných štiav

  • zmiernenie únavy a depresie


Z minerálnych látok má najviac draslíka, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, pri riadení srdcového rytmu, ale pomáha nám aj jasne myslieť. Vláknina, ktorú obsahujú šupky hrozna, podporuje činnosť čriev. Zároveň obsahuje vitamíny C, A a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a obličkových kameňoch. Dodáva množstvo antioxidantov.
Čerstvá šťava sa používa pri liečení chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Pôsobí močopudne a žlčopudne, mierne preháňa. Keďže má hrozno močopudný účinok, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky. Obsahom železa vplýva na proces tvorby novej krvi, bojuje proti chudokrvnosti (anémii). Účinná latka resveratrol v hrozne reguluje zrážanie krvných doštičiek, obmedzuje tvorbu zrazenín a zvyšuje prietok krvi.

UPOZORNENIE

Obsah zdraviu prospešných látok sa v ovocí a zelenine líši v závislosti od:

  • odrody

  • druhu pôdy

  • kvality pôdy

  • čistoty ovzdušia

  • lokality pestovania

  • spôsobu pestovania

  • doby zberu


Existujú
štúdie, ktoré dokazujú alarmujúci pokles živín a minerálov v ovocí a zelenine. Údaje boli zverejnené a vyhodnotené v porovnávacej tabuľke.

Zložka (g/100g)

Obsah

Minerál (mg/100)

Obsah

Vitamín (mg/100g)

Obsah

voda

81,1

Na

7

vitamín C

3,8

bielkoviny

0,68

K

243

vitamín A

5,3 RE

sacharidy

15,4

Ca

21

karotén

0,0319

tuky

0,35

Mg

11

vitamín B1
tiamín

0,04

vláknina

2,1

P

13

vitamín B2
riboflavín

0,03

energia (kJ/100g)

287

Fe

0,79

vitamín B3
niacín

0,25

   

S

17

vitamín B5
kys. pantoténová

0,06

   

Cu

0,09

vitamín B6
pyridoxin

0,04

   

I

0,0054

vitamín B9
kys.listová

0,139

   

Zn

0,18

   
   

Se

0,0036

   


 

Zdroj: Slovenská internetová databáza výživového zloženia potravín  www.pbd-online.sk

Viera Samselyová  
+421 918 735 794
viera.samselyova@gmail.com


 
Komentáre
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky