>

Hrušky - Zdravie z prírody

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Hrušky

hruska

Hrušky sú ovocie, ktoré bolo na území Európy známe a pravdepodobne aj veľmi obľúbené už tisíce rokov. Sušené plody boli nájdené pri vykopávkach sídiel z doby bronzovej v Strednej a Južnej Európe. Využitie a obľubu tohto ovocia potvrdzujú záznamy antických autorov (Homéra a Odyssea). Dokonca  Július Caesar bol pestovateľom hrušiek a vďaka nemu sa dostali na britské ostrovy.

Už prvé európske lekárske knihy sa zmieňovali o pozitívnych zdravotných účinkoch hrušiek. Informácie o nich nájdeme v Galénovi a tým pádom aj u stredovekých autorov, pre ktorých bola antika veľmi významným zdrojom znalostí. Grécky vedec odporúčal hrušky pri horúčkach a po ďalšom usilovnom bádaní v stredoveku, Matthioli rozšíril odporučenie aj na problémy s trávením a rôzne otravy. Kedysi sa tradovalo, že hrušky patria medzi horšie stráviteľné ovocie, ale moderná veda túto teóriu vylúčila. Hrušky sa dokonca stali tiež častou súčasťou rôznych pokrmov pre malé deti (i keď nie tie úplne najmenšie, pretože stále je to mierny alergén).

Existuje mnoho časom i vedou overených pozitívnych  zdravotných účinkov. Hrušky sú dobré na trávenie a môžu predísť vzniku zápchy. V tomto prípade ale dosť záleží na odrode. Tie šťavnatejšie a sladšie môžu vo väčšom množstve dokonca vyvolať hnačku, tie tvrdšie, kyslejšie nás naopak pri riedkej stolici dokážu zachrániť. Toto ovocie by sme mali jesť pri problémoch s ľadvinovými kameňmi, pri zápaloch močových ciest a pri prostate.

Tiež sa odporúča pre osoby ohrozené osteoporózou alebo pre tých, ktorí majú ťažkosti so štítnou žľazou.  Zo sušených plodov môžeme pripraviť liečivé kompóty, ktoré nielenže výborne uhasia smäd, ale tiež pomáhajú znižovať horúčku a ukľudňujú zápalové stavy tráviaceho systému. Hrušková šťava znižuje tlak.

Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, pokiaľ ich zjedia surové, spôsobujú ťažkosti.

Čerstvé šupky sa tradične prikladali na rôzne väčšie zranenia, ktoré  sa horšie hojili alebo na vredy. Silný hruškový nálev sa používal ako obklad na hlavu alebo čelo pri nepríjemných migrénach.

V kozmetike sa tiež používa výťažok z hrušky. Spomaľuje starnutie pleti a chráni pred ultrafialovými lúčmi.

Hrušiek je naozaj veľmi veľa druhov, takže niektoré údaje sa budú podľa odrody mierne odlišovať. Ale všeobecne je možné povedať, že priemerná hruška má okolo 200kilojoulov. V sto gramoch ovocia má osemdesiat štyri gramov vody. Z minerálov v nej nájdeme najviac draslíka, ale tak isto má hruška nezanedbateľné množstvo vápnika, horčíka, fosforu, železa, medi a jódu. Hrušky obsahujú kyselinu jablčnú a kyselinu citrónovú, sacharidy, vlákninu, pektín a silice. Z vitamínov je nutné spomenúť A, B1, B2, B3, B6 a C. Zrelšie ovocie má menšie množstvo ovocných kyselín a pektínu, ale väčší obsah sacharidov.

Súhrn pozitívnych účinkov hrušiek na náš organizmus:

  • antibakteriálny účinok

  • močopudný účinok

  • posilujúci účinok

  • pomáha pri močových kameňoch

  • pomáha pri zápaloch močových ciest

  • pri ťažkostiach s prostatou

  • pomáha pri vysokom krvnom tlaku

  • čistiaci účinok na črevá

  • odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia


Plané hrušky majú liečivejšie účinky, než hrušky ušľachtilé.


Zložka (g/100g)

Obsah

Minerál (mg/100)

Obsah

Vitamín (mg/100g)

Obsah

voda

84

P

17

vitamín C

3,7

bielkoviny

0,44

K

126

vitamín A

6,1 RE

sacharidy

13,4

Ca

12

karotén

0,0365

tuky

0,33

Mg

9

vitamín E

0,42

vláknina

3,3

Zn

0,2

vitamín B1
tiamín

0,04

energia (kJ/100g)

200

Fe

0,5

vitamín B2
riboflaví

0,05

   

Na

5

vitamín B3
niacín

0,18

   

S

7

vitamín B5
kys. pantoténová

0,07

   

I

0,015

vitamín B6
pyridoxín

0,08

   

Cu

0,09

vitamín B9
kys.listová

0,014

   

Se

0,0077

   


 

Zdroj: Slovenská internetová databáza výživového zloženia potravín  www.pbd-online.sk

Komentáre
 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky