>

Jablká - Zdravie z prírody

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Jablká

 
 

Nepoznám známejšie ovocie ako jablká – poznáme ich od malička. 


Jablká sú rozmanité svojou chuťou a tvarmi. Jeme ich a pritom si neuvedomujeme ich výnimočnosť a nepostrádateľnosť pre náš organizmus. Mohol by sa z nich vyrábať elixír mladosti,  pretože látky v nich obsiahnuté spomaľujú proces starnutia.


Jablká majú blahodarné účinky na:

• celú tráviacu sústavu
• nervový systém (znižujú nervozitu)
• nespavosť
• činnosť mozgu
• metabolizmus

Zaradením jablka, tohto guľatého zázraku do jedálnička môžeme predísť takým závažným chorobám ako sú rakovina čriev a dna.

Jablká obsahujú vlákninu a to hlavne v šupke. Majú nízky obsah cukru a málo kalórií. Nie nadarmo je to ovocie, ktoré môžu do svojho jedálnička zahrnúť
aj diabetici. Každé jablko obsahuje až 85% vody!

Jablká nám dávajú oveľa, oveľa viac.

Obsahujú vitamín C a látky pre telo nevyhnutné (železo, meď, zinok, kremík, vápnik, horčík a draslík). Draslík pomáha udržiavať správnu hladinu vody v tele, pôsobí na správnu funkčnosť obličiek a svalov. Sú tiež zdrojom
antioxidantov , ktoré nás chránia pred voľnými radikálmi.

Jablká pomáhajú pri:
• horúčkach
• zápaloch
• hnačkách
• zápche
• nechutenstve
• kašli
• bolestiach hrudníka
• akné

A navyše jablká :
• obsahujú veľké množstvo vitamínov
• sú dobré na ďasná
• zlepšujú zdravotný stav a koncentráciu
• dodávajú energiu
• majú málo kalórií
• redukujú telesný tuk (kyselina jablčná)

Denná odporúčaná dávka je aj niekoľko jabĺk denne, minimálne však jedno. Výpočet kladov je ale natoľko zdrvujúci, že je veľká chyba, keď tieto okrúhle zázraky nezahrnieme do nášho denného menu vôbec.


Vynikajúco pôsobí na náš organizmus čerstvá jablčná šťava. Zásobuje nás životne dôležitými stavebnými látkami, ktoré sú nevyhnutné pre regeneráciu buniek. Tým sú čerstvé šťavy nielen z jabĺk neoceniteľným prínosom pre dlhý život. Veľkým zástancom pitia štiav z ovocia a zeleniny bol Dr. Norman Walker z Arizony. Napísal o nich niekoľko kníh a sám sa dožil 116 rokov.

Cenné látky:
Kyselina jablčná
- Táto kyselina pomáha k redukcii tukov v tele a uľahčuje odchod škodlivých látok a to aj tých, ktoré spôsobujú celulitídu. Preto je toto ovocie súčasťou skoro každého diétneho jedálnička.
Pektín - Pektín je vlastne rozpustná vláknina, ktorá podporuje sťahy črevného svalstva a tým pomáha telu zbaviť sa škodlivých látok a udržiava zdravé črevá. Ďalej napomáha znižovať cholesterol.

Obsah minerálov a vitamínov obsiahnutých v jablkách ( a všeobecne v ovocí) závisí od viacero faktorov:
• odroda
• spôsob pestovania
• kvalita pôdy
• čistota ovzdušia
• doba a spôsob zberu

To všetko pôsobí na to, aké plody konzumujeme a či kvalita obsiahnutých látok je dostatočná.

O celom spektre  vitamínov a minerálov, ktoré jablká obsahujú, sa dočítate v tabuľke tu >>


Chcete ďalšie tipy, ktorými si zlepšíte svoje zdravie?  

Získajte e-book  8 jednoduchých rád pre lepšie zdravie  kliknite tu >>


 
Ak sa vám článok páči, klinite na 
To se mi líbi.
Môžete tiež dať tento článok zdieľať.
 
Prečítajte si tiež : 
 
Cesnak
cesnakom pritu chrípke
Chren
chren a chrípka nepríde
Rýchlo proti chrípke
chrípka a prechladnutie
 
 
Komentáre
 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky