>

Lepok - Zdravie z prírody

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Lepok

Šokovalo ma, keď som sa dočítala ako pôsobí na náš organizmus pšenica. Začalo sa to jej šťachtením? Zrejme. Šlachtením sa dopestovala pšenica s vyššími výnosmi, odolnejšia proti plesniam a suchu. Zmenila sa štruktúra bielkoviny pšenice. A na zmenenú bielkovinu reagujeme inak.
biely chlieb

Lepok je bielkovina z obilného jadra pšenice, jačmeňa, raže.

Prečo sa vyvarovať lepku aj keď zatiaľ nemáme ťažkosti

  • prudký alergén - jedlo s vysokým obsahom lepku je ťažko stráviteľné
  • zvyšuje hladinu inzulínu a zároveň aj kortizolu (ako alegrény). vysoká hladina týchto horménov spôsobí ukladanie tukov
  • zhoršuje symptómy menopauzy
  • oslabuje zubnú sklovinu
  • môže vyvolať depresívne nálady
  • urýchľuje starnutie
  • je spojený priamo či nepriamo asi s 50-timi ochoreniami - autoimunitné a degeneratívne (reumatoidná artritída, schizofrénia, autizmus, skleróza multiplex), choroby funkcie štítnej žľazy, alergie

Akú múku je lepšie používať

  • kukuričnú
  • pšenovú
  • pohankovú
  • ryžovú
  • kokosovú
  • cícerovú
  • amarantovú (amarant je dávna obilnina Aztékov bez lepku s veľa prospešnými látkami)

Pozor na

  • pivo a obilné destiláty (whisky)
  • hotové jedlá technologicky upravované - omáčky, párky, klobásy, horčica, kečup, pašteky, bujóny, dresingy, marmelády, pudingy, zmrzliny

 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky