>

Marhule - Zdravie z prírody

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Marhule

 
Marhule
 

Marhule sú nielen veľmi chutné, ale aj veľmi zdravé ovocie. Sú plodom marhule obyčajnej, kôstkovice s oranžovým plodom. Dozrievajú väčšinou uprostred leta. Pochádzajú z tropických a subtropických oblastí strednej a juhovýchodnej Ázie, predovšetkým z Číny. V 17. storočí sa marhule začali pestovať aj v menej teplých oblastiach Európy.


Najlepšie je marhule kupovať a konzumovať v sezóne, pretože v zime sa buď dovážajú a dlho sa skladujú alebo pochádzajú zo skleníkov. Tým sú negatívne ovplyvnené cenné vitamíny a prvky. Pri konzumácii marhúľ hlavne z dovozu je nutné plod riadne umyť, pretože šupla môže obsahovať zdraviu škodlivé postreky.


Marhule obsahujú asi 200 účinných látok, zvlášť  bioflavonoidov. Z nich tri štvrtiny nie sú zatiaľ dostatočne vedecky preskúmané. Ich dužina obsahuje veľké množstvo sacharidov, organických kyselín a minerálnych látok prospešných ľudskému organizmu. Z hľadiska výživových a biologických hodnôt patria marhule k najcennejšiemu kôstkovému ovociu.

Obsahujú okrem iného aj dôležitý beta-karotén
provitamín vitamínu A, ktorý chráni samotnú dužinu a zamatovú šupku marhúľ pred škodlivými voľnými radikálmi. Presne taký účinok má aj na náš organizmus. Posilňuje imunitný systém, má omladzovací efekt. Už 3 plody obsahujú 2500 medzinárodných jednotiek (IU) provitamínu A a pokrývajú tým polovicu dennej potreby dospelého človeka.

Marhule spomaľujú proces starnutia, posilňujú vlasy, pokožku a nechty.

Toto ovocie by sa malo často objavovať v jedálničku fajčiarov, pretože pozitívne ovplyvňuje sliznicu pľúc.


Vďaka kombinácii kyseliny listovej s bohatým obsahom medi a kobaltu sú marhule ideálnym ovocím pre bledých a chudokrvných ľudí. Vysoký obsah kyseliny listovej znižuje riziko demencie. Sú vhodné aj pre ženy v období tehotenstva.
Kyselina pantotenová (vitamín B5) podporuje vitalitu, odbúravanie tukov a zdravie vlasov.

Tešia sa veľkej obľube nielen čerstvé, ale aj sušené. Vyrábajú sa z nich džúsy, džemy, kompóty a  marmelády. Spracovávajú sa na likéry, dajú sa aj zmrazovať. Známe sú marhuľové knedle a múčniky, pridávajú sa aj do ovocných šalátov. Sušené marhule sú bohaté na magnézium, ktoré má pozitívny vplyv na fungovanie nervového systému. Pomáha predchádzať nespavosti spôsobenej predovšetkým psychickým napätím a stresom.


Súhrn pozitívnych účinkov marhúľ na náš organizmus:

  • posilňujú imunitu

  • pôsobia proti únave

  • zlepšujú krvný obraz

  • podporujú krvotvorbu a rast buniek

  • znižujú hladinu krvného cholesterolu

  • liečia srdce

  • podporujú rast

  • posilňujú nervový systém

  • zlepšujú astmu

  • posilňujú vlasy, nechty, pokožku

  • odbúravajú tuky

  • pôsobia protistresovo, zvyšujú vitalitu

  • pomáhajú pri liečbe anémie (chudokrvnosti)

  • zlepšujú zrak

  • pomáhajú pri neurózach a nespavosti

  • urýchľujú priebeh rekonvalescencie

  • pôsobia proti zápche

  • chránia pokožku pri letnom opaľovaní


Každé ovocie je dôležité správne konzumovať. Ako správne konzumovať ovocie sa dozviete v tomto e-booku ZDARMA.

Zložka (g/100g)

Obsah

Minerál (mg/100)

Obsah

Vitamín (mg/100g)

Obsah

voda

85

Na

1,1

vitamín C

12,5

bielkoviny

1,1

K

370

vitamín K

0,0048

sacharidy

10,4

Ca

14,9

vitamín E

1,1

tuky

0,3

Mg

13

vitamín A

330,1 RE

vláknina

2,5

P

23

thiamín

0,14

energia (kJ/100g)

189

Fe

1

riboflavín

0,09

   

Cu

0,1

vitamín B6

0,129

   

Mn

0,1

kys. listová

0,0107

   

Zn

0,29

kys. pantoténová

0,29

   

Se

0,0002

niacín

0,85

       

luteín

0,093


Komentáre
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky