>

Mrkva - Zdravie z prírody

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Mrkva

 
 

OMLADNITE S MRKVOU !

Je to bezpochyby naša najcennejšia a najdokonalejšia potravina. Postrúhaná je bohatým
zdrojom kvalitnej vlákniny. Bolo dokonca zistené, že kaša zo surovej mrkvy je účinným a užitočným prostriedkom ozdravenia hrubého čreva.

Ak chcete byť zdravý a účinne predchádzať civilizačným chorobám, jedzte veľa mrkvy!

Chce to zmenu životného štýlu a stravovacích návykov. Je najvyšší čas začať!

Čerstvá mrkvová šťava pomáha k očiste
žlčníka a pečene zanesenú odpadovými látkami pochádzajúcich z dlhodobých nesprávnych stravovacích návykov.

Priaznivé  účinky mrkvy:

chráni telo pred voľnými radikálmi
podporuje zdravý rast
podporuje imunitný systém
prospieva srdcu a cievam
napomáha detoxikácii tráviaceho systému
zlepšuje zrak
posilňuje sliznice v tele
urýchľuje hojenie rán
udržuje peknú pokožku a pleť
pomáha pri zápche, ale aj hnačke
zlepšuje peristaltiku čriev a trávenie
pomôže skvalitniť vlasy a nechty
prospieva tehotným ženám
zvyšuje mužskú plodnosť


Surová mrkva obsahuje všetky mikronutrienty, ktoré ľudské telo potrebuje. Varením, konzervovaním a iným spracovaním sa množstvo mikronutrientov rapídne znižuje. Príliš mladá mrkva je nezrelá. Preto pre maximálny obsah minerálov a vitamínov je potrebné umožniť jej rásť zhruba 4 až 5 mesiacov.

Mrkva má bohaté uplatnenie v kuchyni. Pripravujú sa z nej šaláty, polievky, prílohy, nátierky a podobne. Aj čerstvá vňať sa dá využiť ako bylinka napríklad do polievky.

Vynikajúca je
mrkvová šťava, ktorá vyniká medzi ostatnými zeleninovými šťavami. Musí však byť čerstvá a správne pripravená. Je vynikajúcim čistiacim prostriedkom pre žlčník, tiež čistí pečeň od odpadových látok, ktoré sa v nej nahromadili rokmi trvajúcimi nesprávnymi stravovacími návykmi.

Čerstvá mrkva obsahuje viac ako 87% vody. Asi 37% všetkých minerálov tvorí draslík. Navyše má veľké množstvo sodíka, vápnika ale aj železa, síry a chlóru. Podľa pôdy, kde rastie, obsahuje aj jód. Obsah fosforu, potravy pre náš mozog, tvorí 13% .

Mrkva má
vysoký obsah karoténu (provitamínu A) a vitamínov B1, B2 a PP. Má tiež vysoký obsah cukru. Varená vcelku je výborne stráviteľná a prípustná takmer v každej diéte. Ak ju varíme pokrájanú, stráca polovicu bielkovín a štvrtinu cukru.

Najznámejšou zložkou mrkvy je beta-karotén, ktorý je zodpovedný za farbu koreňa. Patrí medzi antioxidanty,  pomáha telu v boji so stresom a znečisteným prostredím. Tento vitamín udržuje v dobrom stave všetky sliznice, pôsobí ako rastový faktor, regeneruje pleť, unavený zrak a zlepšuje šeroslepotu. Podľa niektorých štúdií má beta-karotén nezastupiteľné miesto aj v boji proti nádorovému ochoreniu.
Anglicko-dánska štúdia dokazuje, že účinnou protirakovinovou látkou v mrkve je farcarinol.

Obsah
selénu v mrkve je tiež nezanedbateľný. Je to stopový prvok, ktorý patrí medzi účinné antioxidanty. Je veľmi dôležitý pre náš imunitný systém.

Ak sa vám článok páči, klinite na 
To se mi líbi.
Môžete tiež dať tento článok zdieľať.
 
Zloženie

Zložka (g/100g)

Obsah

Minerál (mg/100)

Obsah

Vitamín (mg/100g)

Obsah

voda

88,2

Na

78

vitamín C

5,6

bielkoviny

1

K

271

vitamín A

2098 RE

sacharidy

7,3

Ca

45

karotén

12,588

tuky

0,22

Mg

20

vitamín B1
tiamín

0,07

vláknina

3,5

P

38

vitamín B2
riboflavín

0,06

energia (kJ/100g)

116

Fe

1,79

vitamín B3
niacín

0,53

   

S

26

vitamín B5
kys. pantoténová

0,27

   

Cu

0,12

vitamín B6
pyridoxin

0,17

   

I

0,0113

vitamín B9
kys.listová

0,0567

   

Zn

0,46

vitamín E

0,54

   

Se

0,0007

   


 

Zdroj: Slovenská internetová databáza výživového zloženia potravín  www.pbd-online.sk

UPOZORNENIE

Obsah zdraviu prospešných látok sa v ovocí a zelenine líši v závislosti od:

  • odrody 
  • druhu pôdy
  • kvality pôdy
  • čistoty ovzdušia
  • lokality pestovania
  • spôsobu pestovania
  • doby zberu

Existujú štúdie, ktoré dokazujú alarmujúci pokles živín a minerálov v ovocí a zelenine. Údaje boli zverejnené a porovnané v prehľadnej tabuľke.

Pridajte komentár
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky