Škorica je všeobecne známa už odpradávna. Je typickým korením jesenného a zimného obdobia. Poznáte ju ako bežnú koreninu, má však vynikajúce účinky pri prevencii civilizačných chorôb ako je cukrovka, rakovina, vysoký cholesterol.
Najdôležitejšie pozitívne účinky škorice
- podporuje imunitu
- má antibakteriálne účinky
- uľaví pri nachladnutí a infekcii
- zmierňuje kašeľ
- zmierňuje menštruačné ťažkosti
- zlepšuje trávenie
- pomáha riediť krv
- znižuje vysokú hladinu cukru v krvi
- podporuje aktivitu mozgu
- výborne vplýva na hrubé črevo a zažívanie
Škorica a mozog
Podporuje funkciu mozgu. Už samotná vôňa škorice zvyšuje mozgovú aktivitu. Dokonca pri testovaní dobrovoľníkov bolo zistené, že pri konzumovaní škorice a vdychovaní jej vône sa zlepšila pamäť a pozornosť. Dokonca najväčšie účinky mala škorica pri potrebe použitia obrazovej pamäte.
Škorica v prevencii proti trombóze
Prispieva k riedeniu krvi a zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Potvrdzujú to aj mnohé vedecké štúdie.
Baktérie, vírusy a plesne
Škorica pomáha proti širokému spektru vírusov, baktérií a plesní. Jej esenciálne oleje dokážu zastaviť pôsobenie mnohých typov baktérií a plesní. Škoricová kôra je považovaná za prírodné antibiotikum.
Škorica ako strážca hladiny cukru
Škorica obsahuje silné antioxidanty. Pomáha znižovať vysokú hladinu cukru v krvi. Ak si po jedle dáte čaj s trochou škorice, pomôže vášmu žalúdku rýchlejšie tráviť a zrýchliť vstrebávanie sacharidov.
Hrubé črevo a zažívanie
Škorica či skořice je výborným zdrojom vápnika, vlákniny a minerálov. Jedným z najdôležitejších je mangán. Vápnik a vláknina pomáhajú z tela vylučovať nadbytok soli a škodlivín. Spravideľňuje stolicu a tak pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny hrubého čreva. Je vhodná ak vás bude trápiť plynatosť, zápcha alebo hnačka.
Vďaka svojim pozitívnym účinkom na hrubé črevo odplavuje škorica z tela nadbytočné tuky. Znižuje hladinu cholesterolu a pomáha predchádzať ochoreniu srdca a aterosklerózy.
Škorica zahreje dušu aj telo
Ak trpíte na studené ruky a nohy, pridávajte si škoricu do čaju. Dokáže prehriať organizmus v zimnom období a antibiotické účinky škorice zároveň podporia imunitný systém.
Vianoce bez škorice? Určite nie!
Vôňa škorice patrí k Vianociam. Vianočné pečenie si bez nej vôbec neviem predstaviť. Užitočné vlastnosti škorice a zdravé vianočné koláčiky sú mottom receptára Vianočné pečenie.
Aj pri škorici platí všeobecné pravidlo – všetkého s mierou. Odporúčaná denná dávka je 1 čajová lyžička denne, či 1 až 6 gramov.
Pozor! Tehotné ženy by mali používať škoricu minimálne, to platí aj o všetkých ostatných koreninách.