>

Zázvor - ako neochorieť bez chémie - Zdravie z prírody

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Zázvor - ako neochorieť bez chémie

 
zázvor čo zazvor - zázračný štipľľavý koreň
 

Jedni ho milujú a druhí nenávidia jeho štipľanú chuť. Ku ktorým patríte? 
Zázvor nazývaný aj ďumbier, štipľavý koreň, ktorý dokáže divy. Jeho pradomovinou je India, Čína a Japonsko.  
V Európe sa udomácnil vďaka Španielom. 
Charakteristický chuťou, úžasný účinkami.

Zázvor a jeho pozitívne účinky 


  • antibakteriálny a protizápalový
  • tlmí množenie baktérií a vírusov
  • prevencia respiračných ochorení, nádchy a chrípky
  • zvyšuje imunitu
  • zmierňuje ťažkosti pri chrípke a nachladnutí
  • zlepšuje dýchanie a vykašliavanie - uvolňuje hlieny
  • zlepšuje prekrvenie končatín a prehreje celé telo
  • podporuje chuť do jedla,
  • podporuje tráviace pochody
  • tvorbu slín a tráviacich štiav
  • urýchľuje metabolizmus živín
  • tlmí nadmernú plynnatosť
  • tlmí črevné kŕče
  • nápomocný pri črevných virózach sprevádzaných hnačkami
  • podporný pri liečbe artritídy a reumatoidnej artritídy
  • zmierňuje nevoľnosť na začiatku tehotenstva, 
  • tlmí nevoľnosť pri cestovaní autom
  • pomôže pri bolestiach hlavy a závratoch
  • znižuje hladinu cholesterolu - tlmí jeho vstrebávanie
  • prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému
  • prospešný pri liečbe impotencie

Zázvor poznali aj naše babičky a vedeli prečo. Dlhý zoznam jeho pozitívnych účinkov je toho dôkazom.

Častá otázka - môžeme sa ním predávkovať?

Ako so všetkým, aj so zázvorom treba s mierou. Príliš veľa zázvoru môže mať,samozrejme,  nepríjemné účinky, hoci hranica je vysoko individuálna.

Odporúčaná denná dávka je 4 až 5 mg čerstvého zázvoru. Je to približne 1 cm čerstvého koreňa.

Kedy so zázvorom opatrne

budúce mamičky - zázvor s mierou
kojace mamičky - je potrebné obmedziť čerstvý zázvor - jeho silné korenisté látky by neprospeli zažívaniu dieťatka, zo začiatku by som ho radšej z jedálnička vynechala
pri žalúdočných problémoch, Crohnovej chorobe, vredoch - radšej voliť zázvor sušený alebo menšie množstvo, prípadne ho celkom vynechať

Zázvorový čaj
čaj zo zázvoru
Najlepšie je na jemno nastrúhať 1 cm čerstvého koreňa a zaliať vriacou vodou. Lúhovať 10 až 15 minút. Čím dlhšia doba lúhovania, tým silnejší a výraznejší je zázvorový čaj.

Čerstvá mäta pridaná do čaju vynikajúco podporí silné účinky zázvoru. A o mede ani nepochybujte. Na sladenie mierne teplého čaju je ideálny.

Najlepšie je dbať na prevenciu. Pretože ak už chorí ste, vtedy už ani zázvor výrazne nepomôže vyliečiť, ale iba stlmí príznaky. V takom prípade odporúčam z vlastnej skúsenosti colostrum.

Zázvor v kuchyni

Zázvor je v Ázii veľmi obľúbený. Najlepší je čerstvo nastrúhaný koreň do duseného mäsa. Výborne sa hodí v kombinácii s cesnakom. Veľmi dobre sa k nemu hodí naturálna ryža.
Mojim obľúbeným receptom je dusené morčacie stehno so šampiňónami na zázvore a cesnaku. V krátkom čase vám pridám jeho recept.

Zložky zázvoru

Za svoje výnimočné schopnosti vďačí viacerým aromatickým zložkám.
Účinnými látkami zázvoru sú silice a pikantná látka gingerol, ktorá má podobné chemické zloženie ako kapsaicín, aktívna štipľavá látka v paprike. Tepelným spracovaním sa gingerol tranformuje na zingerol.
Zázvor je jednou zo zložiek známeho a obľúbeného kari korenia.

Zaujíma vás čo sú nutrienty a aký je ich obsah v zázvore ?


Chcete ďalšie tipy, ktorými si zlepšíte svoje zdravie?  

Viera Samselyová
Viera Samselyová

 
Ak sa vám článok páči, dajte o ňom vedieť aj priateľom, zdieľajte ho na sociálnych sieťach Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn ...

Vľavo hore sú tlačítka

 
Prečítajte si tiež : 
 
Ako schudnúť
Ako schudnúť po vianociach
Cvikla
cvikla
Cesnak
cesnak nachladenie chripka rakovina
 
Pridajte komentár
 
 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky